ARTIKEL: Fertilitetsforløb

Bliv nemmere gravid med insulin- sænkende kost

Bliv nemmere gravid med insulin- sænkende kost

Vidste du, at kostomlægning kan blive din vej til at blive gravid. I sin klinik i København har klinisk diætist Charlotte Hartvig set mange kvinder blive gravide, efter de har kastet et kritisk blik på kosten. Hun mener, at man kan optimere sine chancer for at blive gravid ved at spise en kulhydratfattig kost og få masser af monoumættede fedtstoffer.

Af Kristine Bindslev – Feb. 2022 – småmirakler.dk

10 råd til at fremme fertiliteten med mad

Charlotte Hartvig giver her sit bud på, hvordan du kan sørge for, at du får fertilitetsfremmende kost. Det handler først og fremmest om at sænke mængden af insulin i kroppen, da for store mængder nedsætter chancen for at blive gravid. At du skal spise varieret, få proteiner nok, drikke rigeligt med vand og være fysisk aktiv siger sig selv.

1. Max 70-80 gram kulhydrat om dagen
70 gram kulhydrat svarer til en skive rugbrød, og det betyder automatisk, at der ikke er er plads til bare en enkelt kartoffel, et glas vin eller et par stykker slik.

2. Alle kulhydrater i mad bliver lavet om til sukker i kroppen
At alle kulhydrater også dem i grøntsager og fuldkornsmel bliver lavet om til sukker i din fordøjelse, er et vigtigt budskab, som du må holde dig for øje, for jo flere kulhydrater jo højere insulin får du. Og så er det langt sværere at komme i mål med drømmebarnet.

3. Kend procenterne på din tallerken
At alle kulhydrater også dem i grøntsager og fuldkornsmel bliver lavet om til sukker i din fordøjelse, er et vigtigt budskab, som du må holde dig for øje, for jo flere kulhydrater jo højere insulin får du. Og så er det langt sværere at komme i mål med drømmebarnet.

4. Omvendt kostpyramide
Fertilitetskost er en slags omvendt kostpyramide. Hvor Sundhedsstyrelsen anbefaler at spise meget gryn, fuldkorn, kartofler, linser og groft brød, skal du netop undgå disse former for stivelse, da det hæver insulinniveauerne i din krop. Det er ikke kun slik og kage, der spænder ben for din fertilitet og gør dine æg dårlige.

5. Ingen svinkeærinder eller helligdage
Ej kan det virkelig passe, at man skal være fanatisk og stålsat sige nej, når nogen tilbyder en en friskbagt bolle? Svaret er enkelt. Ja, For at kunne holde et stabilt blodsukker og ikke havne i sukkerfælden, er det afgørende, at du ikke falder i. Selv ikke til moster Odas 80 års fødselsdag med det store kagebord eller lørdag aften, hvor du gerne vil hygge med resten af familien.

Den søde tand skal fjernes helt med rod

Det er benhårdt at stoppe sin søde tand, faktisk ligeså hårdt som et rygestop. Men den skal hives ud med rod og det hele. Ved blot at falde i en gang frigiver du en bunke lykkehormoner såsom serotonin, endorfiner og dopamin. En eksplosion af velværehormoner, som holder dig fast i en afhængighed. En enkelt tur i kagebuffeten sender dit blodsukker helt op i skyerne for så at falde ned med et brag, hvorpå du havner i en ond cirkel med et lavt blodsukker, og en krop der skriger på mere sukker. Ligesom festrygning er en rigtig dårlig idé for en tidligere ryger, og der er en grund til at tidligere alkoholikere ikke kan tage en enkelt øl, skal du lære at acceptere, at du, hvis du er sukkerafhængig, heller ikke kan skeje ud indimellem, selvom det er med måde.

6. Brug sukkererstatninger, der ikke påvirker dit blodsukker
Mentalt er der noget uholdbart i aldrig at skulle smage noget sødt igen – især hvis man genetisk er disponeret for sukkerafhængighed. Derfor foreslår Charlotte, at du finder erstatninger og alternativer. Vel at mærke ”søde” sager, som biokemisk ikke går ind og påvirker dit blodsukker eller dannelse af insulin. Helsekostforretninger og fødevarebutikker bugner med sødemiddelprodukter såsom fx EASIS Perfect Fit. Således kan du lave kager og desserter, der smager sødt, men som ikke sætter en kæp i projekt baby.

7. Sørg for at få støtte fra venner og familie
Kostomlægning er en præstation og kræver viljestyrke, knofedt og vedholdenhed. Desværre er det ikke kun dig selv, du kæmper med, når du vil leve kulhydratfattigt. Du skal også kæmpe mod omgivelserne. I Danmark kan vi godt lide at hygge. Og hygge er nærmest synonymt med søde sager eller alkohol, som også indeholder store mængder af sukker, som du jo skal undgå for at fremme din fertilitet. Det bliver betragtet som et normbrud at takke nej til de hjemmebagte boller eller skærekagen. Og du vil møde mange, der nøder dig til at droppe din fanatisme.

Involver de nærmeste og undgå andres fordømmelse, når du takker nej til brød og kage

Forklar dine nærmeste, at det er din nye livsstil, at den kun er virksom, hvis du holder dig til den lige vej, men at det til gengæld er den bedste vej til at stå med en baby i favnen. Angående alle andre, du møder på din vej mod at blive gravid, er det mere legitimt at sige nej til brød og kager, hvis man fx har en glutenintolerance, så overvej, mens du kæmper for de optimale forhold for at blive gravid, at bruge det som forklaring på, at du sender kagefadet videre uden at tage for dig. Hvis din forklaring er, at du ikke tåler det, de andre hygger med, bliver du muligvis ladt i fred.

8. Matematiske genier bliver nemmere gravide
Når du vil gå kostens vej for at optimere dine chancer for at blive gravid, er det en fordel, hvis du er god til brøker, procenter og fødevaredeklarationer, fortæller Charlotte. For at holde dig til max 70-80 gram kulhydrat eller 33 pct. på tallerkenen skal du tilegne dig viden om næringsindholdet i alle fødevarer.

Brug følgende websites, hvis du selv vil nørde med fødevarers næringsindhold og blodsukkerpåvirkningen af forskellige fødevarer: frida.fooddata.dk | glycemicindex.com

9. Fedt nok, der er også gode nyheder
Når du nu må vinke farvel til ris, brød og pasta for evigt, kan du glæde dig over, at du tilsvarende skal skrue op for fedt. 1/3 af dine måltiders kalorier skal komme fra fedt. Nyeste forskning viser endda, at kvinder, der ønsker at blive gravide, skal skrue yderligere op for fedtmængden, end man hidtil har troet, fortæller Charlotte. Og du behøver ikke frygte, at vægten stiger uhensigtsmæssigt. Fedt indeholder mere end dobbelt så mange kalorier som kulhydrat, men når du samtidig sænker dit kulhydratindtag, øger du kroppens evne til at forbrænde fedt, og således bliver du ikke tyk af din fertilitetskost – højst gravid.

Det er ikke et fedt, hvilken fedt

Det er især de monoumættede fedtstoffer, der er i nødder, rapsolie, olivenolie, æg og avocado, de ufrivilligt barnløse skal komme i indkøbskurven, hvis de gerne vil kunne komme en baby i barnevognen. Også de umættede omega-3 fedtsyrer fra fede fisk som laks og makrel er værd at få rigeligt af. Øget indtag af omega-3 øger blodgennemstrømningen i livmoderen og sænker risikoen for at føde for tidligt. Vær dog opmærksom på, at laks fra Østersøen har uheldigt store mængder dioxin, som kan give fosterskader, og store rovfisk har en større ophobning af kviksølv. Derfor anbefaler man, at gravide højst spiser 100 gram om ugen.

Tag et dagligt tilskud på 300 mg EPA og 200 mg DHA

Hvis du vælger at få dine omega-3 som kosttilskud, skal du kigge efter indholdet af EPA (eicosapentaensyre) og DHA (docosahexaensyre). DHA er vigtig for hjerne, syn og sædceller. EPA er særlig vigtig for livmoderens og moderkagens blodcirkulation.

10. Få hjælp til, hvad du må spise – Søg professionel hjælp
At stoppe med at spise en franskbrødmad eller havregryn til morgenmad volder problemer, men er alligevel noget de fleste kan overkomme. Men lider du af sukkerafhængighed, kan det være lige så svært at droppe pastaretten eller de ovnbagte rodfrugter, som det er at holde op med at ryge. Alle kulhydrater omdannes til sukker i kroppen, og sukker er for nogen djævlens værk.

Det er langt fra let at blive sukker-clean

I dag betragter man sukkerafhængighed på lige fod med andre misbrug, om end man ikke tager det ligeså alvorligt, fortæller Charlotte. Men det er en alvorlig affære at bekæmpe sukkerafhængighed. Lider du af sugar cravings, kan du hver dag beslutte dig for at blive ”clean”, men du er oppe imod større magter, og din krop kræver sukker, præcis som alkoholikerens krop kræver sprit.

Når en is lokker mere end ønskebarnet

Et godt eksempel er, at selvom ens største ønske er et barn, og vejen til drømmen er en kulhydratlav kost med nul plads til is eller kager, er det langt fra det samme som, at man kan lade slikskålen stå. Hvis sukkeret har magten i ens liv, anbefaler Charlotte, at man opsøger hjælp hos en diætist, som har speciale i at behandle insulinresistens. Det skal ligeledes være en, der er opdateret på det glykæmiske indeks.

Det handler om at planlægge en vej ud af sit misbrug

Et godt eksempel er, at selvom ens største ønske er et barn, og vejen til drømmen er en kulhydratlav kost med nul plads til is eller kager, er det langt fra det samme som, at man kan lade slikskålen stå. Hvis sukkeret har magten i ens liv, anbefaler Charlotte, at man opsøger hjælp hos en diætist, som har speciale i at behandle insulinresistens. Det skal ligeledes være en, der er opdateret på det glykæmiske indeks.

Artikler, som kunne være interessante for dig

Artikel

OM: Fertilitetsforløb

Jeg blev ikke mor – og det er jeg okay med nu.